Trainen met spierpijn

Na iedere vorm van training kan spierpijn ontstaan. Bij conventionele trainingsvormen zoals intensieve krachttraining is de kans op spierpijn echter groter dan bij trainen met EMS ondersteuning. Bij die training zijn spierpijnklachten zeldzaam. Het antwoord op de vraag “mag je verder trainen met spierpijn?” is ja, maar wel met de nodige aanpassingen. Als je toch wilt sporten, op een verantwoorde wijze, dan is het raadzaam om de extra uitleg hieronder te lezen.

Hoe ontstaat spierpijn en wat is het?

Voordat je beslist of je wel of niet verder gaat met sporten, is het van belang te weten hoe spierpijn ontstaat en wat het nu eigenlijk is. De soort spierpijn die we bespreken is sport gerelateerd. (Er zijn ook soorten spierpijn die ontstaan bij griep of medicijngebruik)

Spierpijn kan opkomen tijdens het sporten, terwijl je bezig bent. De oorzaak is veelal verzuring van spieren. Ook zijn er vormen die enige uren of zelfs dagen na het sporten kunnen ontstaan. Dit noemen we ‘verlate spierpijn’. Veelal zijn pijnlijke spieren een indicatie van overbelasting. Misschien heb je een tijdlang niet gesport of een bepaalde oefening niet eerder gedaan?

De pijn wordt veroorzaakt door kleine beschadigingen. Minuscule scheurtjes in de spieren die vervolgens zorgen voor kleine ontstekingen. Via deze scheurtjes dringt namelijk water binnen. Hierdoor zwelt de spier op. De pijn die je voelt, is het oprekken of uitrekken van de spier. Bij matige spierpijn merk je het pas bij bewegen. Bij flinke spierpijn kan stilzitten al pijnlijk zijn!
Je begrijpt dat je daarom extra voorzichtig moet zijn als je kiest voor trainen met spierpijn.

Trainen met spierpijn?

Ja, je kunt dus voorzichtig verder trainen met spierpijn- maar train de pijnlijke spieren absoluut niet. Het is dus raadzaam je trainingsschema aan te passen en de pijnlijke spieren zo veel mogelijk rust te gunnen. Op die manier zal het herstel spoediger verlopen.

Het is onzin dat je meer spieropbouw krijgt door de training voort te zetten. Het werkt juist averechts. Dus, train voorzichtig en ontzie pijnlijke spieren. Pak het simpel aan. Heb je spierpijn in je benen? Doe dan oefeningen met je armen. Last van je buikspieren? Train dan je benen.

Voorkomen beter dan genezen

De ouderwetse regel “ voorkomen is beter dan genezen” geldt volop. Ga bij een training niet meteen voluit en begin altijd met een warming-up. Luister naar je lichaam tijdens het sporten en zorg na afloop voor een cooling-down. Masseer je spieren en neem een warme douche. Geef je lichaam rust en vooral de tijd om de schade aan het spierweefsel te herstellen. Zorg voor een gezond dieet en kies bijvoorbeeld voor extra eiwitten. Deze ondersteunen spierherstel.

Wanneer is de spierpijn over?

Wanneer de spierpijn over is, is afhankelijk van de schade aan de spieren en je eigen heelkracht. De meeste vormen van spierpijn geven na 2 tot 3 dagen minder pijn. Na een week zal de pijn volledig verdwenen zijn. Voel je na een aantal dagen nog steeds veel pijn? Dan kan het zijn dat de blessure groter is dan enkel spierpijn. Een spierverrekking of spierscheuring kan immers ook ontstaan na overbelasting. Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts.  

Intensief trainen en geen spierpijn bij EMS

EMS is een medisch apparaat en werd oorspronkelijk gebruikt in revalidatietrajecten. Vele jaren geleden is het apparaat ontdekt binnen de topsport. Men ontdekte dat 20 minuten trainen met EMS ondersteuning hetzelfde resultaat gaf als 3 tot 4 uur regulier sporten. En de spierregeneratie was verbluffend.

Inmiddels is het StimaWELL EMS apparaat te vinden in diverse sportscholen en huishoudens. Er zijn nauwelijks gevallen vernomen van spierpijn na EMS training, terwijl 100% spieractivering mogelijk is. Dit komt door de uitgekiende balans in de programma’s, bijvoorbeeld tussen rust en inspanning. Het soort programma stem je af op je eigen kunnen. Doordat er ‘verplicht’ 72 uur pauze tussen trainingssessies plaatsvindt hebben de spieren voldoende tijd om te helen.

Verder kun je na iedere EMS trainingssessie een ontspanning-of massage programma kiezen. Deze biedt een optimale heling en ontspanning na een training en minimaliseert eventuele spierklachten. Sporten met EMS is bewezen effectiever en minder belastend dan conventioneel trainen.

EMS-training

6 maanden
99 per maand
 • 1x StimaWELL® EMS-apparaat
 • 1x 12-kanaals stimulatiepak
 • 2 paar bandenelektroden
 • Gepersonaliseerde trainingskaart
 • Keuze uit 70 trainingsprogramma's
 • 1x per week live online training
 • Telefonische helpdesk
 • + € 39,- per extra gebruiker

EMS-training

1 jaar
89 per maand
 • 1x StimaWELL® EMS-apparaat
 • 1x 12-kanaals stimulatiepak
 • 2 paar bandenelektroden
 • Gepersonaliseerde trainingskaart
 • Keuze uit 70 trainingsprogramma's
 • 1x per week live online training
 • Telefonische helpdesk
 • + € 39,- per extra gebruiker
Populair